Blog

Megütötték az extra adók az Erstét, de így is nyereséggel zárta az évet a bank
Vállalkozás: Megütötték az extra adók az Erstét, de így is nyereséggel zárta az évet a bank | hvg.hu

Menü

Olvasási mód:

Betűméret:

Betűstílus:


Megütötték az extra adók az Erstét, de így is nyereséggel zárta az évet a bank

Megütötték az extra adók az Erstét, de így is nyereséggel zárta az évet a bank

szerző:

hvg.hu

Tetszett a cikk?

Hat év alatt megduplázta bevételeit a magyarországi bank.

Több mint negyedével haladták meg az Erste működési bevételei tavaly az egy évvel korábbi szintet. Ez legnagyobb – 66,8 százalékos – arányban a nettó kamatbevételek növekedésének tudható be, ugyanakkor a díj- és jutalékbevételek is növekedtek, köszönhetően az ügyfelek nagyobb tranzakciós és befektetési aktivitásának – mondta el a pénzintézet sajtótájékoztatóján Jelasity Radován, az Erste elnök-vezérizgatója. Az egyenleg javulásához hozzájárult az is, hogy a bank működési költségei a bevételtől elmaradó mértékben, 16,7 százalékkal nőttek, így az Erste működési eredménye 33 százalékkal, 124,9 milliárd forintra emelkedett 2022-ben.

A nettó kamatmarzs 2,5-ről 4 százalék közelébe emelkedett, ez jól is jött: ebből fizette a bank az extra közterheket, az extraprofitadót, a kamatstop és az agrármoratórium költségeit, illetve a Sberbank csődje után elvárt extra befizetést az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA). Összességében a működési eredmény 33 százalékos növekedése ellenére az adózott eredmény csaknem tíz százalékkal esett vissza az előző évhez képest, 2022-et így is 53,4 milliárdos profittal zárta a pénzintézet.

Bármit mond a kormány, az „extraprofitadók” pusztán a pénzbehajtásról szólnak, és még az inflációt is növelik

Egy kivételével az „extraprofitadóknak” semmi közük az extra profithoz, többnyire nem is a profitot terhelik. Tavaly az adók alanyait nem vágták földhöz a sarcok, de egyes esetekben idén már más lehet a helyzet.

Az Erste eredményét a gazdasági helyzeten túl két akvizíció befolyásolta: 2022-ben vette át a Commerzbank Zrt. ügyfeleit, és ekkor zárult le a Random Capital beolvasztása, a brókercéggel pedig a bank közel 18 ezer ügyfél közel 33 ezer értékpapírszámláját, mintegy 108 milliárd forintos megtakarítási állományt vett át. Ez is befolyásolta azt, hogy ma már az ügyfelek 22,2 százalékának van értékpapírszámlája – a bank stratégiai célja ennek az aránynak a megduplázása a következő öt évben.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022-ben 11 százalékkal 4704 milliárd forintra nőtt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 63 százalékra emelkedett december végére az egy évvel korábbi 58 százalékról.

A hitelek és kötvények állománya az év végére 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az új hitelek kihelyezésénél pedig 41 százalékos volt a növekedés. Ez elsősorban a nagyon erős első három negyedévnek volt köszönhető. A lakáshitelpiacon szeptember végétől érzik a visszaesést, amin az év végi babaváró boom ugyan ellensúlyozott, de azóta is folytatódik a csökkenés. Összességében így 5 százalékos volt a csökkenés a jelzáloghiteleknél, 3 százalékkal nőtt a babaváró hitelek folyósítása, 2 százalékkal pedig a személyi kölcsöné, ahol azóta sem éreznek visszaesést. A vállalati mikrohiteleknél ugyanakkor 21 százalékkal több hitelt helyeztek ki 2022-ben, mint az azt megelőző évben, köszönhetően a támogatott programoknak – mondta el Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

A babaváróval kapcsolatban nem csak a hitelkihelyezést emelte ki, de azt is, hogy a 30 ezer kihelyezett hitelnél már 17 ezer baba született, további 4,5 ezer születését most várják a szülők.

Jelentősen nőtt a lakossági kártyahasználat is: a tranzakciók darabszámánál és azok összegénél is átlagosan 22 százalékos bővülést ért el az Erste. Nem csak a bankkártyájukat használják szívesen a bank ügyfelei, de a digitális platformokat is: egy év alatt 11 százalékkal, 67 százalékra nőtt a digitálisan aktívak aránya, a csak mobilbankot használók aránya pedig 2019 óta megháromszorozódott, ma a George adja a platformhasználat csaknem kétharmadát.

* * *
Milliókat lehet spórolni a legolcsóbb lakáshitel kiválasztásával!

A lakásvásárlás előtt állóknak sokszor hitelre is szükségük van céljuk megvalósításához. A jelenlegi gazdasági környezetben még fontosabb megtalálni a legolcsóbb ajánlatot, amivel akár milliók is megtakaríthatók. Ehhez érdemes a Bankmonitor lakáshitel kalkulátorát használni.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!


A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!
Az ártándi határátkelőhelynél akciózik a TEK, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a debreceni nyomozó ügyészség is

Az ártándi határátkelőhelynél akciózik a TEK, a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a debreceni nyomozó ügyészség is

Már a vényköteles gyógyszereken is spórolnak a magyarok

Már a vényköteles gyógyszereken is spórolnak a magyarok

Fajgyűlölettel és zaklatással vádolták – menesztették a WHO nyugat-csendes-óceáni igazgatóját

Fajgyűlölettel és zaklatással vádolták – menesztették a WHO nyugat-csendes-óceáni igazgatóját

Lövöldözésben megsérült kiskorú miatt nyomozó rendőrök kutatták át az NFL-sztár házát

Lövöldözésben megsérült kiskorú miatt nyomozó rendőrök kutatták át az NFL-sztár házát

Ketten meghaltak, ketten hazatértek a Mexikóban elrabolt amerikaiak közül

Ketten meghaltak, ketten hazatértek a Mexikóban elrabolt amerikaiak közül


A címlapról ajánljuk